Abbor - Perca fluviatilis
Perca fluviatilis Perca fluviatilis Perca fluviatilis Perca fluviatilis Perca fluviatilis Perca fluviatilis Perca fluviatilis Perca fluviatilis Her ser vi hva den bruker de grønne stripene til.

Abbor

Perca fluviatilis

Abboren er en av tre fisker i abborfamilien her i Norge. Disse fiskene hører til ordenen piggfinnefisker. Den ser ut til å tåle varmt vann bra, og er i seg selv lett å holde.

Glupsk

Den er ikke aggressiv overfor andre fisker, men den er en glupsk rovfisk og spiser alle fisker den kan få inn i munnen. Og den er ikke liten i kjeften heller for å si det sånn. Den er svært livlig og alltid frempå for å få tak i mat. Den bruker synet mye i jakten. Man kan se den stå i ro over bunnen og saumfare den med øynene. Abboren ser ut til å ha en god evne til å skille ut former og farger med synet. Den finner relativt små matbiter som ligger iro på bunnen bare med å kikke. Det har jeg ikke sett noen andre fisker greie. Abboren vokser veldig fort og har en utrolig appetitt. Det er fantastisk å se hvor mye mat den kan greie å trøkke ned i den vesle magen. Så man må passe på hvis man har søte små planktonspisende fisk i samme karet. Før eller siden blir abboren stor nok til å sluke dem, og da gjør den det.

Spesielt utseende

Kroppsformen er karakteristisk med en høy piggete ryggfinne, grønn farge med olivengrønt stripemønster. Dette skiller den ut fra de andre fiskene utseendemessig og gir et estetisk bidrag til akvariet.

Oppdatering

Etter å ha hatt abbor i akvariet i et par år har jeg nå bestemt meg for å droppe abbor i fremtiden. Grunnen er at abbor er en skikkelig rovfisk. Den er endelig fredelig nok når det ikke er andre fisker som kan spises. Men så snart den ser en fisk som er liten nok til å passe i munnen så jafser den til. Dermed blir det umulig å ha nye små fisker i karet med abbor der. Abboren har også en tendens til å være den fisken som vokser raskest siden den tar for seg av alt ferskfor. Da jeg kom hjem fra østlandet i Juni 2004 med en stim på 30-40 ørekyte, laue, nipigget stingsild og gullbust, forsvant alt unntatt 7 ørekyter og 1 stingsild på under 24 timer!! Grrrr!

For

Levende og frossent. Liker best store biter. I likhet med andre rovfisk elsker den meitemark.

Tilbake Hjem