Øreky - Phoxinus phoxinus
Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus Phoxinus phoxinus

Ørekyt

Phoxinus phoxinus

Denne vesle karpefisken er ulik alle andre norske karpefisker. Den har et kamuflasjemønster og er til forveksling lik en liten ørret. Den trives også på steder hvor bekkeørreten typisk holder til. I klare bekker med steinbunn.

Grei i akvariet

Ørekyten er liten, sosial, kvikk, uredd og matglad. Helt grei fisk å holde.

Problemfisk i naturen

Fisken er næringskonkurrent med småørret og er derfor en trussel mot ørretbestander i vassdrag der den introduseres.

På hardangervidda

Da jeg var gutt var faren min og jeg av og til på Hardangervidda og fisket ørret. En gang vi gikk langs et vann lengst øst på vidda så jeg en stim småfisk som plasket inne ved stranden. Det var svært mange av dem og de gikk tett. Jeg fikk faktisk tak i en med hendene. Jeg synes ikke den lignet helt på en ørret, men antok at det måtte være en røye siden den var litt rødlig på fargen. Det virket unaturlig med så mange fisk plaskende helt oppe i vannkanten så jeg regnet med at det var noe yngel som nylig var satt ut eller noe slikt. Jeg tok et bilde av den mens den lå i håndflaten. Først mange år seinere gikk det opp for meg at dette var den beryktede ørekyten, problemfisken på Hardangervidda, som det snakkes så mye om i media.

For

Liker godt tørrfor og det meste av levende og frossentfor.

Tilbake Hjem