Er dette noe for meg?
Norske ferskvannsfisker er noe for dem som synes det virker utrolig kult å ha noe norskt i akvarium. Interessen for det å ha noe som kommer fra miljøet rundt deg bør være det avgjørende. Man får ikke noe særlig annet igjen for å ha et akvarium av denne typen. Det er få fisker å velge mellom. De er dyrere (i praksis). De har ikke fine farger sammenlignet med mange tropiske. De er vanskelige å få tak i. De er vanskeligere å få til å trives osv. Det hjelper å være av den typen som liker å eksperimentere og gå sine egne veier. Man bør også like å være ute i naturen. Det virkelig fine er å kunne kombinere friluftshobbyen med akvariehobbyen. Det er hovedgrunnen til at jeg driver med dette.
Hvor finnes det mange arter fersvannsfisk?
Der hvor fisken har hatt mulighet for å svømme opp fra Østersjøen etter istiden. Sørøstlandet er den desidert beste plassen for her finnes alle karpefiskene. Men generelt finnes det en del arter øst for vannskillet hele veien nordover til Finnmark. Vest for vannskillet er det få. Her er det kun de som kom opp fra havet etter istiden, og det er bare en håndfull arter.
Hvordan fanger mann best småfisk?
Med lykt og håv etter det er mørkt om kvelden.
Sparer man penger på å ha norske fisker?
Nei. De er riktignok "gratis" å fange. Men i praksis kommer det veldig fort kostnader med bensin, håver, lykter, støvler, vadebukser, kart osv. Så det blir fort dyrere enn å gå i butikken og kjøpe fisk.
Jeg bor på Vestlandet, hvilke muligheter har jeg da?
Temmelig få. Generelt finnes det 3 arter med laksefisk, trepigget stingsild og ål. Så man har en håndfull arter å velge mellom. Laksefiskene er vanskelige. Det finnes mye gjedde i bergensområdet, så det er en mulighet. Likevel, sats heller på saltvann, med mindre du er ekstremt entusiastisk og er villig til å reise langt for å få tak i fisk.
Hvilke fisker kan klare seg uten kjøleanlegg?
Disse fiskene vet jeg at kan klare seg i lang tid i romtemperatur. Dette er basert på mine
personlige erfaringer. Dvs. jeg har hatt disse fiskene i 12 til 18 måneder i romtemperert vann
uten nevneverdige problemer med sykdom og mistrivsel:
Laue, mort, abbor, hork, steinsmett, ål.
Disse fiskene tror jeg at kan klare seg i romtemperert vann:
Alle de andre karpefiskene, hvitfinnet steinulke og gjørs.
Disse fiskene vet jeg at ikke kan klare seg i romtemperert vann fordi jeg har prøvd grundig:
Ørret.
Disse fiskene tror jeg ikke kan klare seg i romtemperert vann:
Alle de andre laksefiskene (laks, røye, harr, sik, lagesild), hornulke.
Disse er jeg usikker på:
Gjedde, lake, trepigget stingsild, nipigget stingsild, niøyene, krøkle.
Går det an å ha ørret og andre laksefisker i akvarium?
Ja det tror jeg. Men det er ting man må være klar over. Jeg har testet grundig med ørret og det som gjelder for ørreten gjelder trolig for de andre også: De må ha kaldt vann. For å få laksefisk skikkelig til over tid så må man trolig ha et filtreringsanlegg som er fundamentalt forskjellig fra det tradisjonelle biofilteret. Det beste er å få avfallet ut av karet med selvrensende mekaniske filtre og automatiske vannbytter. Et tradisjonelt biofilter fyller vannet med bakterier og det er ikke bra for laksefiskene. UV filter hjelper kraftig på, men i det lange løp er trolig ikke det en fullgod løsning heller. Så dette er med andre ord en skikkelig utfordring. Ørreten (trolig også laks og røye) er en skikkelig aggressiv fisk. Den dreper andre fisker som trenger inn på dens territorium, dvs befinner seg i akvariet. Det gjør det veldig vanskelig å ha ørret sammen med andre fisker, til og med andre ørret. Så her får man ikke mye fisk å se på for investeringen sin.
Hvilket for spiser norske fisker?
Mye det samme som tropiske fisker. Noen tar tørrfor, mens andre bør helst ha frossentfor. Karpefiskene liker godt vanlig tørrfor, mens de andre artene generelt ikke vil ha det. Det er mulig noen av de andre artene kan vendes til tørrfor. Jeg har ikke prøvd. Alle liker frosne mygglarver og frosne krepsdyr som dafnier og cyclops. Som med alle andre akvariefisker kan man med hell fore med levendefor. Insektlarver, plankton og meitemark glir ned på høykant.
Hvilken filtering må man ha?
Man kan bruke vanlig mekanisk/biologisk filter av den typen som brukes til tropiske akvarier. Det gjelder ikke laksefiskene (se over).
Går det an å ha norske vannplanter i akvariet?
Ja. Men de fleste artene er saktevoksende og tilpasset klart næringsfattig vann. Det vil si at de lett kan bli overgrodd av alger. Det lureste er derfor å prøve seg frem og finne arter som vokser hurtig. Siden det ikke finnes algespisende fisk i Norge så må man trolig ha spesialfiltrering av samme type som for laksefisker for å få plantene til å holde seg fine og uten påvekst over lang tid. Likevel er det absolutt verdt det å gå ut i naturen og få tak i noen planter og prøve. Det finnes arter som kan brukes i tropiske kar også.